- Sortarea culorilor
- Mingi colorate
- Bateți din palme pe ritm
- Citește-i micuțului tău
- Imită sunetele animalelor
- Asistentul din bucătărie
- Salvează animalul
- Pictură cu degetele
- Activități cu plastilină
- Colaje de autocolante
Știm că meseria de părinte este o provocare așa că ți-am pregătit o lista cu 10 activități ce îl vor ajuta pe cel mic să învețe și să se dezvolte într-un mod plăcut. În lista noastra veți descoperi jocuri și activități copii 2 ani, ce vor contribui la dezvoltarea motricității fine a celui mic cât și la punerea lui în mișcare.
Majoritatea activităților pe care vi le propunem pot fi făcute folosind lucruri pe care le aveți deja în casă, așa că nu trebuie să cumpărați alte obiecte sau lucruri. Activitățile simple cu cel mic sunt o idee excelentă de a le stimula creativitatea și a-i ajuta să își dezvolte abilitățile motorii fine.
Deși este destul de greu să găsești activități interesante pentru un copil de 2 ani, vă recomandăm câteva activități distractive și ușoare pe care le puteți face împreună. Aceste activități pe lângă faptul că sunt distractive pentru cel mic va ofera și ocazia de a petrece timp alături de el. Așadar, să înceapă distracția!
1. Sortarea culorilor
Vei avea nevoie de: carton colorat A4, obiecte colorate sau foi de hârtie colorată. Folosiți foarfeca și decupați forme diferite din fiecare culoare de hârtie. Vorbiți cu cel mic despre culorile diferite în timp ce sortați formele decupate în dreptul fiecărei culori.
Puteți de asemenea să aranjați câteva obiecte similare, cum ar fi cuburi din lemn, piese Lego sau magneți, și invitați-l pe cel mic să le sorteze în funcție de culoare. Sortatul culorilor este o activitate foarte îndrăgită de cei mici. Aceasta ajută la dezvoltarea coordonării ochi-mână, diferențierea şi asocierea culorilor, dezvoltarea capacității de concentrare.
2. Mingi colorate
Copiii adoră să lovească, să arunce și să rostogolească mingile. Puteți achiziționa mingi colorate pentru cel mic cu care să se joace.
3. Bateți din palme pe ritm
Puneți melodii ritmate și încurajați-l pe cel mic să bată din palme. În timp ce face acest lucru, îl puteți încuraja să își foloseasca și alte părți ale corpului, cum ar fi picioarele sau capul.
Cu ajutorul acestei activități cel mic își va dezvolta abilitățile muzicale și cele de ritm. Cei mici vor invăța de asemenea despre respectarea indicațiilor.
4. Citește-i micuțului tău
Această activitate este nemaipomenită atunci când dorești să încurajezi abilitățile de vorbire și să dezvolți vocabularul celui mic. Stai lângă cel mic și citește-i una dintre poveștile lui preferate. Pe măsură ce acesta crește puteți să îl întrebați detalii din poveste sau să îl puneți să indice cu degetul pe carte anumite obiecte.
Cu ajutorul acestei activități îl veți ajuta pe cel mic să își dezvolte limbajul. Numeroase studii indică faptul că expunerea la lectură este foarte benefică pentru copii mai târziu în viață.
5. Imită sunetele animalelor
Aceasta este o activitate foarte bună pentru dezvoltarea abilităților de ascultare. Puteți să îl ajutați pe cel mic să identifice diverse sunete pe care le scot animalele. Puteți pune o înregistrare sau le puteți reproduce chiar dumneavoastră. Pe măsură ce cel mic crește, puteți să îi adresați întrebări despre animale, cum ar fi “Ce mănâncă ursul panda?” sau “Unde trăiește leul?”.
Promovarea abilităților de ascultare va fi un real succes cu ajutorul acestei activități. Ea este de asemenea bună pentru că cei mici învață informații interesante despre animale și habitatul lor.
6. Asistentul din bucătărie
Îi poți arăta copilului tău cum să se joace în bucătăria de jucărie și cum să prepare rețete simple. Lasați-l pe cel mic să folosească oalele și ustensilele din plastic. Puteți să îi cereți să vă facă diverse feluri de mâncare din meniurile de plastic disponibile și să vă prefaceți că le savurați.
Câteva activități ce contribuie la dezvoltarea celui mic pot fi realizate într-o bucătărie reală. Puteți să îl încurajați pe cel mic să toarne ingredientele de care aveți nevoie într-un bol. Faceți acest lucru doar când sunteți în prezența celui mic. Nu este recomandat să îl lăsați singur.
Cu ajutorul acestei activități veți reuși să promovați jocul imaginativ. Cei mici vor învăța, de asemenea, despre gătit și despre cât de important este să respecte unele instrucțiuni.
7. Salvează animalul
Utilizați figurine pentru acest joc și puneți-le în pungi transparente cu fermoar. Acum este timpul să îi încurajați pe cei mici să participe la joc și să elibereze animalele deschizând fermoarul pungilor.
Puteți spune: „Văd că tigrul urlă. Vrea să iasă afară, în natură. Îl puteți ajuta?”
Puteți de asemenea, să puneți diferite tipuri de obiecte în pungile cu fermoar, cum ar fi fructe, legume, frunze etc. Practicând acest lucru îl veți ajuta pe cel mic să învețe despre texturi și forme diferite.
După ce terminați cu această activitate puteți depozita figurinele în cutia cu jucării și pungile separat pentru a vă fi ușor să le găsiți atunci când vreți din nou să vă jucați.
Aceste jocuri și activități pentru copii de 2 ani îi ajută pe cei mici să învețe numele animalelor, sunete pe care acestea le scot și texturile diferite pe care aceste figurine le au. De asemenea, cu ajutorul acestei activități cei mici își vor dezvolta abilitățile motorii fine.
8. Pictură cu degetele
Adu un bloc de desen și vopsea non-toxică și lăsa-l pe cel mic să-și creeze propria capodoperă cu ajutorul degetelor. În acest mod contribui la dezvoltarea creativității la copii și chiar poți identifica noi abilități ale celui mic.
9. Activități cu plastilină
Poți pregăti propria ta plastilină de casă sau o poți cumpăra din magazin. Cel mic o să adore să o strivească și să o modeleze după bunul plac.
10. Colaje de autocolante
Ofera-i celui mic o foaie de autocolante și lasă-l să le lipească pe o coala de hârtie pentru a face propria lui creație.
Citește și alte articole