Jucarie Montessori trenulet din lemn

Cum alegem jucarii Montessori potrivite copilului?

  1. Ce înseamnă metoda de educație Montessori?
  2. Top 4 cele mai importante aspecte în alegerea jucăriilor de tip Montessori
  3. De ce jucării de tip Montessori din lemn?
  4. Jucării potrivite pentru 0-12 luni
  5. Jucării potrivite pentru 1–2 ani
  6. Jucării potrivite pentru 2–3 ani
  7. Jucării potrivite pentru 3 ani plus

Ce înseamnă metoda de educație Montessori?

Metoda de educație Montessori propune o abordare educațională centrată pe copil, bazată pe observațiile științifice ale copiilor de la naștere până la maturitate. Încurajează un mediu de învățare de susținere și prețuiește dezvoltarea copilului, luând în considerare totul, de la dezvoltarea fizică și cognitivă la cea socială și emoțională.

Metoda începe de fapt de la naștere și continuă în școala elementară și până la adolescență. Poate fi aplicată nou născuților, acasă, de către părinți prin intermediul jucăriilor potrivite și adaptate vârstei micuților.

Top 4 cele mai importante aspecte în alegerea jucariilor de tip Montessori

Nu există o listă confirmată a jucăriilor de tip Montessori „aprobate”. Mai degrabă, se consideră o jucărie prietenoasă cu metoda Montessori dacă susține aceleași principii educaționale ca abordare.

Iată ce trebuie să căutați atunci când alegeți o jucărie Montessori potrivită pentru copilul dumneavoastra:

Materiale naturale

Filosofia Montessori se concentrează asupra materialelor naturale cu care intră în contact un copil. Astfel, jucăriile tradiționale Montessori sunt fabricate din materiale naturale precum lemn, metal, bumbac, lână sau chiar piatră.

Simplu și fără distrageri

Gândiți-vă la jucării care îi vor încuraja pe micuți să se angajeze într-un joc deschis și imaginativ. Jucăriile Montessori sunt concepute pentru a încuraja copiii să exploreze și să descopere independent. Deci, în loc să căutați jucării care se mișcă și fac sunete pe cont propriu, optați pentru jucării pasive care necesită ca copilul dumneavoastra să le manipuleze fizic și să le încorporeze în joc.

Se concentrează pe o singură abilitate

Jucăriile care se concentrează pe o singură abilitate sau concept constituie baza pentru o învățare mai avansată mai târziu. Un puzzle cu o singură formă, de exemplu, un zăngănit cu un clopot pe el sau o bancă în care se bate sunt toate jucării cu o singură abilitate, care învață, de asemenea, concepte mai sofisticate pe măsură ce copilul dumneavoastră crește și se dezvoltă.

Realist și orientat spre scop

Maria Montessori a favorizat jucăriile și cărțile înrădăcinate în realitate, nu pretinse. Aceasta înseamnă că dacă aveți de ales dintre o figurină care este o imagine asemănătoare unui desen animat, să zicem, o vacă, versus una realistă, este întotdeauna mai bine să mergeți cu cea care are radacinile în lumea reală. De asemenea, ea a observat că micutilor le place să imite lumea din jur, așa că este încurajat orice lucru care îl poate ajuta pe cel mic să se simtă ca o parte adevărată a lumii „adulților”.

De ce jucarii de tip Montessori din lemn?

Montessori se referă la înclinația naturală a copilului de a învăța. Jucăriile clasice din lemn cu finisaje de înaltă calitate pe care metodele Montessori le inspiră sunt preferatele noastre, de aceea pe site-ul Briele gasești întotdeauna doar jucarii din lemn de înaltă calitate, prietenoase cu copilul și mediul înconjurător și cu metoda Montessori.

Când cumpărati jucarii Montessori pentru bebelușii, sugestia este să păstrați materialele cât mai simple și cât mai naturale posibil. Evitați lucrurile prea strălucitoare, grele sau complicate. În schimb, concentrate-va pe frumusețe și simplitate!

Jucarii potrivite pentru 0-12 luni

Jucarie de dinti

Jucariile de dinti din lemn sunt o soluție ideală pentru gingiile minuscule. Sunt ușor de prins pentru bebelușul dvs. și pot fi spălate cu apă și săpun. Sunt perfecte pentru cei mici care explorează simțurile tactile și practică atingerea și apucarea. Sunt realizate din lemn, astfel încât să nu vă faceți griji niciodată cu privire la toxine sau substanțe chimice.

Rola cu zgomot

Culorile, sunetele și mișcarea încurajează dezvoltarea motorie atunci când bebeluși încep să se rostogoleasca sau să se târască. Rola cu zgomot se potriveste perfect stilului Montessori deoarece îi încurajează pe cei mici să prindă, să asculte și să exploreze. Fiind din lemn este ideală deoarece conține materiale din surse regenrabile și este colorată cu lacuri non-toxice, sigure pentru copii.

Jucarii potrivite pentru 1–2 ani

Cărți din lemn

Metoda Montessori recomanda alegerea cărților pentru copii care au bazele în realitate, include detalii interesante și sunt adecvate vârstei și nivelului de învățare a copilului.

Jucării de stivuire curcubeu

Una dintre jucăriile noastre preferate din toate timpurile, acest stivuitor curcubeu de calitate poate arăta simplu, dar există atât de multe moduri în care micuțul tău se poate juca cu el. De la cuibărit la stivuire până la transformarea arcurilor în tuneluri și dealuri, posibilitățile de joc imaginar și deschis sunt nesfârșite. Este fabricat manual și realizat din lemn și vopsele netoxice, așadar este sigur pentru copii.

Cuburi pentru construcții

Seturile de cuburi din lemn îl încurajează pe cel mic să-și construiască, să-și imagineze, să dezvolte abilități motorii și chiar să experimenteze cu concepte de matematică și fizică. Aceste seturi robuste sunt fabricate din lemn natural și finisate cu vopsea netoxică.

Jucarii potrivite pentru 2–3 ani

Pista de curse colorată și amuzanta

Aceasta este o jucărie Montessori perfectă pentru copiii cu vârste între 2 și 3 ani ani. Ei învață abilități de gândire, coordonarea ochilor și mâinilor, abilități motorii fine și multe altele, în timp ce se distrează.

Puzzle-uri din lemn

Un puzzle din lemn îi învață pe copiii mici despre conceptul de „întreg” și că fiecare piesă reprezintă o fracțiune din imaginea de ansamblu. De asemenea, ajută la dezvoltarea abilităților de bază, cum ar fi recunoașterea formei, concentrarea, stabilirea obiectivelor, răbdarea și sentimentul de realizare.


Puzzle-urile îi ajută pe copii să-și îmbunătățească abilitățile motorii fine și grosiere. Își dezvoltă forța în mușchii degetelor, astfel încât să poată apuca lucrurile și să se țină de ele. Acest lucru duce la capacitatea de a ține creioane și creioane. Puzzle-urile oferă o modalitate distractivă de a practica această abilitate, încurajând în același timp independența.

Jucării potrivite pentru 3 ani plus

Stand de înghețată

Standurile de cumpărături nu sunt doar distractive pentru a se juca, sunt o modalitate excelentă de a dezvolta vocabularul, de a rezolva diferitele probleme care pot aparea și de a întări abilitățile interpersonale în timp ce învață despre antreprenoriat.

Bucătăriile din lemn pentru copii

O componentă importanta a învățării de tip Montessori este centrată pe participarea copiilor în activitățile din viața de zi cu zi. Copiilor le place să imite tot ceea ce văd, iar dacă ei contribuie la prepararea meselor și a gustărilor este mult mai probabil să mănânce mâncarea pe care ajută să o pregătească. De asemenea, atunci când se joacă în propria bucătarie își dezvoltă imaginația, creativitatea și stima de sine. Copiii simt un mare sentiment de mândrie atunci când pregătesc cu succes feluri de mâncare pentru ei, familia sau prietenii lor.

Amintiți-vă că fiecare copil mic este diferit și unic. Încercați să urmăriți propriile interese și abilități ale copilului dvs. atunci când decideți ce funcționează pentru ei! Ce este potrivit pentru un copil, nu va funcționa pentru altul!

Citește și alte articole