Jucarie Montessori trenulet din lemn

Cum alegem jucarii Montessori potrivite copilului?

  1. Ce inseamna metoda de educatie Montessori?
  2. Top 4 cele mai importante aspecte in alegerea jucariilor de tip Montessori
  3. De ce jucarii de tip Montessori din lemn?
  4. Jucarii potrivite intre 0-12 luni
  5. Jucarii potrivite intre 1 – 2 ani
  6. Jucarii potrivite intre 2 – 3 ani
  7. Jucarii potrivite pentru 3 ani plus

Ce inseamna metoda de educatie Montessori?

Metoda de educație Montessori propune o abordare educațională centrată pe copil, bazată pe observațiile științifice ale copiilor de la naștere până la maturitate. Încurajează un mediu de învățare de susținere și prețuiește dezvoltarea copilului, luând în considerare totul, de la dezvoltarea fizică și cognitivă la cea socială și emoțională.

Metoda începe de fapt de la naștere și continuă in școala elementară și până la adolescență. Poate fi aplicata nou nascutilor, acasa, de catre parinti prin intermediul jucariilor potrivite, adaptate varstei micutilor.

Top 4 cele mai importante aspecte in alegerea jucariilor de tip Montessori

Nu există o listă confirmata a jucăriilor de tip Montessori „aprobate”; mai degrabă, se considera o jucărie prietenoasă cu metoda Montessori dacă susține aceleași principii educaționale ca abordare.

Iată ce trebuie să căutați atunci când alegeți o jucărie Montessori potrivită pentru copilul dumneavoastra:

Materiale naturale

Filosofia Montessori se concentrează asupra materialelor naturale cu care intra in contact un copil. Astfel jucăriile tradiționale Montessori sunt fabricate din materiale naturale precum lemn, metal, bumbac, lână sau chiar piatră.

Simplu și fără distrageri

Gânditi-va la jucării care îi vor încuraja pe micuți să se angajeze într-un joc deschis și imaginativ. Jucăriile Montessori sunt concepute pentru a încuraja copiii să exploreze și să descopere independent. Deci, în loc să căutați jucării care se mișcă și fac sunete pe cont propriu, optați pentru jucării pasive care necesită ca copilul dumneavoastra să le manipuleze fizic și să le încorporeze în jocul lui pretins.

Se concentrează pe o singură abilitate

Jucăriile care se concentrează pe o singură abilitate sau concept constituie baza pentru o învățare mai avansată mai târziu. Un puzzle cu o singură formă, de exemplu, un zăngănit cu un clopot pe el sau o bancă bătătoare sunt toate jucării cu o singură abilitate, care învață, de asemenea, concepte mai sofisticate pe măsură ce copilul dumneavoastră crește și se dezvoltă.

Realist și orientat spre scop

Maria Montessori a favorizat jucăriile și cărțile înrădăcinate în realitate, nu pretinse. Aceasta înseamnă că, dacă alegeți între o figurină care este o imagine asemănătoare unui desen animat, să zicem, o vacă, versus una realistă, este întotdeauna mai bine să mergeți cu cea care are radacinile în lumea reală. De asemenea, ea a observat că micutilor le place să imite lumea din jur, așa că este încurajat orice lucru care îl poate ajuta pe cel mic să se simtă ca o parte adevărată a lumii „adulților”.

De ce jucarii de tip Montessori din lemn?

Montessori se referă la înclinația naturală a copilului de a învăța. Jucăriile clasice din lemn cu finisaje de inalta calitate pe care metodele Montessori le inspiră sunt preferatele noastre, de aceea pe site-ul Briele gasesti intotdeauna doar jucarii din lemn de inalta calitate, prietenoase cu copilul si mediul inconjurator si cu metoda Montessori.

Când cumpărati jucarii Montessori pentru bebelușii, sugestia este să păstrați materialele cât mai simple și cât mai naturale posibil. Evitați lucrurile prea strălucitoare, grele sau complicate. În schimb, concentrate-va pe frumusețe și simplitate!

Jucarii potrivite pentru 0-12 luni

Jucarie de dinti

Jucariile de dinti din lemn sunt o soluție ideală pentru gingiile minuscule. Sunt ușor de prins pentru bebelușul dvs. și poate fi spălat cu apă curentă și săpun ușor atunci când începe să devină urât. Este perfect pentru cei mici care explorează simțurile tactile și practică atingerea și apucarea și este realizat din lemn, astfel încât să nu vă faceți griji niciodată cu privire la toxine sau substanțe chimice.

Rola cu zgomot

Culorile, sunetele si miscarea incurajeaza dezvoltarea motorie atunci cand bebelusii incep sa se rostogoleasca sau sa se tarasca. Rola cu zgomot se potriveste perfect stilului Montessori deoarece ii incurajeaza pe cei mici sa prinda, sa asculte si sa exploreze. Fiind din lemn este ideala deoarece contine materiale regenerabile si este colorata cu lacuri non-toxice, sigure pentru copii.

Jucarii potrivite intre 1 – 2 ani

Carti din lemn

Metoda Montessori recomanda alegerea cartilor pentru copii care au bazele in realitate, include detalii interesante si sunt adecvate varstei si nivelului de invatare a copilului.

Jucarii de stivuire curcubeu

Una dintre jucăriile noastre preferate din toate timpurile, acest stivuitor curcubeu de calitate poate arăta simplu, dar există atât de multe moduri în care micuțul tău se poate juca cu el. De la cuibărit la stivuire până la transformarea arcurilor în tuneluri și dealuri, posibilitățile de joc imaginar și deschis sunt nesfârșite. Este fabricat manual și realizat din lemn și vopsele netoxice, asadar este sigur pentru copii.

Caramizi pentru constructii

Caramizile îl încurajează pe cel mic să-și construiască, să-și imagineze, să dezvolte abilități motorii și chiar să experimenteze cu concepte de matematică și fizică. Acest set robust este fabricat din lemn natural și finisat cu vopsea netoxică.

Jucarii potrivite intre 2 – 3 ani

Pista de curse colorata si amuzanta

Aceasta este o jucărie Montessori perfectă pentru copiii cu varste intre 2 si 3 ani ani. Ei învață abilități de gândire, coordonarea ochilor mâinii, abilități motorii fine și multe altele, în timp ce se distrează.

Puzzle-uri din lemn

Un puzzle îi învață pe copiii mici despre conceptul de „întreg” și că fiecare piesă reprezintă o fracțiune din imaginea de ansamblu. De asemenea, ajută la dezvoltarea abilităților de bază, cum ar fi recunoașterea formei, concentrarea, stabilirea obiectivelor, răbdarea și sentimentul de realizare
Puzzle-urile îi ajută pe copii să-și îmbunătățească abilitățile motorii fine și grosiere. Își dezvoltă forța în mușchii degetelor, astfel încât să poată apuca lucrurile și să se țină de ele. Acest lucru duce la capacitatea de a ține creioane și creioane. Puzzle-urile oferă o modalitate distractivă de a practica această abilitate, încurajând în același timp independența.

Jucarii potrivite pentru 3 ani plus

Stand de inghetata

Standurile de cumparaturi nu sunt doar distractive pentru a se juca, sunt o modalitate excelenta de a dezvolta vocabularul, de a rezolva diferitele probleme care pot aparea si de a intari abilitatile interpersonale in timp ce invata despre antreprenoriat.

Bucatariile din lemn pentru copii

O componenta importanta a invatarii de tip Montessori este centrata pe participarea copiilor in activitatile din viata de zi cu zi. Copiilor le place sa imite tot ceea ce vad, iar daca ei contribuie la prepararea meselor si a gustarilor este mult mai probabil sa manance mancarea pe care ajuta sa o pregateasca. De asemenea atunci cand se joaca in propria bucatarie isi dezvolte imaginatia, creativitatea si stima de sine. Copiii simt un mare sentiment de mandrie atunci cand pregatesc cu succes feluri de mancare pentru ei, familia sau prietenii lor.

Amintiți-vă că fiecare copil mic este diferit și unic. Încercați să urmăriți propriile interese și abilități ale copilului dvs. atunci când decideți ce funcționează pentru ei! Ce este potrivit pentru un copil, nu va funcționa pentru altul!

Citește și alte articole