- Jocuri bebeluși de la 0 la 3 luni
- Jocuri bebeluși de la 3 la 6 luni
- Jocuri bebeluși de la 6 la 9 luni
- Jocuri bebeluși de 9 la 12 luni
De multe ori este posibil ca o grămadă de jocuri pentru bebelusi să nu fie suficient de interesante la început pentru micuți, deoarece atenția bebelușului depinde de vârstă, temperament și dispoziție. De reținut pentru părinții care interacționează cu bebelușii: repetiția e importantă!
Uneori bebelușii se pot juca timp de 20 de minute fară ca atenția să le fie distrasă de alte lucruri din jur, însă de cele mai multe ori părinții sunt nevoiți să schimbe jocul la fiecare 5 minute. Îți poți da seama cum stau lucrurile după felul în care bebelușul se comportă, dacă este atent, dacă zâmbește sau râde. Dacă acesta începe să se agite, își ferește privirea sau scâncește, atunci este momentul să încerci să îi propui alte jocuri.
De reținut! Nu toți bebelușii au aceeași reacție la jocuri. De aceea nu trebuie să îți faci probleme, însă dacă observi că are probleme de dezvoltare, este recomandat să fie consultat de un pediatru.
Jocuri bebeluși de la 0 la 3 luni
Un nou-născut în viziunea unui observator neimplicat nu face altceva decât să mănânce, să doarmă și să umple scutecul. Este perfect normal ca bebelușul să stea întins și deseori să plângă, așadar cum poți interacționa cu el pentru a-l distra? Poți să te folosești de simțurile bebelușului pentru a interacționa cu el. Văz, miros, auz, atingeri, acestea sunt principalele simțuri pe care bebelușul le are, fară gust desigur – gustul se poate explora mai târziu. Spre finalul primelor 3 luni bebelușul va începe să întindă mâinile și să încerce să prindă diverse lucruri de care este fascinat.
De reținut! Poate dura câteva secunde până ce bebelușul va răspunde. Trebuie să aveți răbdare până când îi veți capta atenția.
Să înceapă dansul!
Atunci când bebelușii devin morocănoși (în general după-amiaza) putem încerca să dansăm pentru a le capta atenția și a-i distra puțin. Pe măsură ce bebelușul crește o să îi placă să fie distrat și prin dans și prin muzică.
Hai să analizăm obiectele din jur!
Pentru început bebelușul va observa obiectele prezentate de tine. Este util orice lucru pe care îl ai prin casă cu excepția celor ce pot dăuna bebelușului. Copiii sunt atrași de cărți, reviste, spatule sau linguri, fructe, legume sau alte obiecte colorate. Pentru început este important să i le prezinți și să nu îl lași singur cu ele. Fă pe magicianul ținând un obiect ascuns, iar în momentul în care atenția îi este captată, arată-i-l. Asigură-te că ții obiectul în raza lui vizuală, la 20-30cm și privește-i reacția. Dacă ți se pare interesat, atunci te felicitam! Ai început să gândești ca un bebeluș!
De reținut! Nu aștepta ca bebelușul să fie atras de cărți din primele luni de viață. La început vei știi că îi place o carte după cum reacționează când o vede. În primele luni ei nu au răbdare să asculte întreaga poveste, așa că aceștia se pot plictisi repede și pot deveni agitați.
Ce găsim în dulapul lui mami?!
Un alt joc pentru bebelusi este atingerea diferite texturi. De la bumbac la cașmir, micuții exploratori sunt fascinați de hainele tale. Poți face o grămadă pe pat din câteva haine și îl poți pune pe micuț deasupra să le privească sau să le atingă.
Ce avem noi aici?
Lucrurile simple din casă vă pot ajuta să oferiți un show pe cinste micuțului dumneavoastră. Una din ideile noastre preferate este legarea unei fundițe colorate de coada unei linguri de lemn. O puteți legănă ușor în fața micuțului dumneavoastră. O altă idee este folosirea unei eșarfe pe care o lăsam ușor în jos, cât să captăm atenția bebelușului. Toate acestea nu trebuiesc lăsate la îndemăna bebelușului, ci trebuiesc îndepărtate odată ce jocul a luat sfârșit.
Vocea României
Chiar dacă nu ai o voce extraordinară, încearcă să îți distrezi copilul cu diferite activități pentru bebeluși precum cântecele pentru copii. Fiind mic, acesta nu își dă seama dacă vocea ta nu este perfectă, așa că acum este momentul să cânți cu toată puterea că și când ai fi la Vocea României. Este posibil ca bebelușul să accepte orice cântec, însă sunt câteva recomandate special pentru aceștia. Deși la început o să îți fie puțin greu să canti, vei vedea că în timp acest lucru îți va da o dispoziție bună deoarece bebelușul tău va scoate sunete și va gângurii atunci când te va auzi.
Jocuri bebeluși de la 3 la 6 luni
De la 3-4 luni bebelușul tău este puțin mai independent fizic. El se poate răsuci sau chiar sta singur în șezut. Tot acum este perioada în care acesta poate mânui diverse obiecte, pe care le duce instinctiv la gură, așa că este foarte important ca acesta să fie supravegheat permanent. Este posibil ca acesta să dorească să fie săltat pe genunchi mai des sau gâdilat. În funcție de reacția lui, puteți să stabiliți dacă acesta se bucură sau se întristează.
Multe baloane de săpun!
La vârsta aceasta, baloanele de săpun au ceva magic, iar bebelușii adora să le zărească de la distanță. Ar fi ideal să ai în geanta ta un tub din care să faci baloane de săpun colorate atunci când ești cu micuțul în parc sau când vrei să îi captezi atenția ca acesta să nu se mai foiască. Baloanele de săpun sunt ieftine, au un recipient practic ce îl poți lua cu tine oriune și sunt extrem de fascinante pentru bebeluși.
Stai că te prind eu!
Acum că bebelușul a crescut poate anticipa atunci când vrei să îl drăgălășești. Unde-i bebe? Aici e bebe! este una din favoritele celor mici, care îi fac să râdă, mai ales dacă o pui în practică atunci când te prefaci că îi mănânci degetele mici de la mânuțe.
Porcușorul a plecat
Joacă-te cu degețelele lui de la picioare începând cu cel mare în timp ce îi spui această povestioară drăguță: “Porcușorul acesta a plecat la piață, porcușorul acesta a rămas acasă…”. Acest tip de joc pentru bebe este folositor când vrei să îi pui șosețele sau să îi schimbi scutecul.
Gâdilatul pe burtică
Pentru acest tip de joc pentru bebelusi este important ca acesta să stea pe burtă, însă mulți vociferează. Pentru a-l convinge să stea asează-te cu el pe podea și pune lângă tine un prosop pe care așezi copilul. Cu mișcări line îl rostogolești scoțând sunete amuzante și îl gâdili pe burtică.
Zboară, puiule, zboară!
Acum că bebelușul își poate ține capul este momentul pentru… ridicări în aer! Îl poți ridica în sus ca pe o rachetă sau învârti ca pe un elicopter scoțând desigur sunetele specifice pentru a creea atmosfera. Puteți de asemenea să vă prefaceți că urcați cu liftul, iar butonul de comandă este năsucul bebelușului.
Jocuri bebeluși de la 6 la 9 luni
De la 6-7 luni bebelușul stă foarte bine în șezut și este posibil chiar să meargă de-a bușilea. Susține fiecare reușită a micuțului tău cu aplauze și felicitări. Este momentul în care el începe să descopere lucruri noi și deține o coordonare mult mai bună a mâinilor.
Obiecte și sunete
Dacă acesta ține în mână un obiect va avea tendința să îl lovească de masă sau să îl arunce pe jos. Dacă are două le va lovi unul de celălalt pentru a observa ce sunete scot. Oferă-i micuțului tău obiecte ce scot sunete interesante precum cutii goale, linguri de metal, clopoței. Tot la 7 luni aceștia încep să aibe simț tactil, așa că va băga mânuța în farfuria cu mâncare sau se va agăța de alte obiecte cum ar fi lănțișorul de la gâtul lui mami.
Sunt stăpânul întregi lumi!
Cauză și efect. Da, micuțul adoră la această vârstă să vadă ce se întâmplă dacă apasă pe un buton. De exemplu îi poți arăta ce se întâmplă dacă apeși pe butonul soneriei de la ușă, însă nu va mai fi deloc distractiv când va începe să plângă pentru că nu îl apeși iar și iar.
Bau!
Jocul clasic în care ții un prosop în dreptul feței este adorat de copilași. El poate avea o mulțime de variante. Te poți furișa după ușă și îl poți striga, iar când acesta apare ieși repede răzând și strigând “Bau!”. Poți folosi de asemenea pălării sau căciuli pentru a-ți acoperi fața și îl poți lăsa pe micuț să le ridice pentru a te vedea din nou.
Jonglerii cu mingea
Micuții sunt fascinați de-a dreptul de minge și de felul în care aceasta se mișcă atunci când o lovim. Vei obține hohote de râs din partea micuțului tău dacă faci jonglerii cu mingea sau dacă o lași să cadă cu zgomot pe podea, în timp ce spui “Ups!”. Mișcă o minge moale spre copilul tău și încurajează-l pe acesta să o trimită înapoi la tine.
Jocuri bebeluși de 9 la 12 luni
Din punctul de vedere al dezvoltării, micuțul tău este complet schimbat. Cele mai importante jocuri pentru el sunt cele în care se mișcă, se cațără sau trage. Tot acum acesta își coordonează foarte bine mișcările încât poate prinde cu ușurință o etichetă sau poate răsfoi fară probleme paginile unei cărți.
Rearanjează și re-rearanjează
Cel mic începe să înțeleagă legătura dintre diverse obiecte. Acesta adoră să le aranjeze, să umple sau să golească diverse recipiente. Oferă-i o cutie ușor să deschis și arată-i cum să își pună jucăriile în ea și cum să le scoată. Poți de asemenea să folosești găletușa clasică de plastic cu forme pentru a-i arăta cum să pună nisipul în forme și cum să toarne apa în ele pentru a face broscuțe sau alte animale.
Maratonul nesfârșit!
După ce a prins curaj să stea în picioare, încurajează-l punând diverse jucării în puncte fixe pentru ca acesta să meargă spre ele. Oferă-i copilului tău un trenuleț sau o jucărie mai mare pe care o poate împinge sau trage după el – un premergător.
Întrece-te cu copilul!
De la 12 luni copilul adora să imite ceea ce vede în jur. Încurajează-l să imite sunetele amuzante pe care le scoți și vei vedea că acesta le va imita cu zâmbetul pe buze. Poți juca acest joc de bebelusi ridicând mâinile deasupra capului și legănându-le.
Distracție la băiță
Băița nu mai este ca înainte, deoarece bebelușul vrea să stea în picioare, să dea din ele sau să tragă de perdeaua de duș. De aceea aceștia nu trebuie lasati niciodată singuri și nesupravegheați în baie. Pune mai multe jucării din cauciuc în cadă care plutesc și încurajează distracția.
Deci? Care este jocul tău preferat cu bebelușul tău? De asemenea, aici am pregătit un articol despre cum să alegem jucării Montessori pentru copii de la 0 la 3 ani plus.
Citește și alte articole