jocuri de rol - fetita si papusa

Top 4 jocuri de rol benefice pentru dezvoltarea relatiilor dintre parinti si copii

  1. De ce este important jocul de rol
  2. Ce tipuri de jocuri de rol exista
  3. Jocuri Ocupationale
  4. Jocuri de fantezie
  5. Situații din viața reală
  6. Evenimente sezoniere

De ce este important jocul de rol

Jocul de rol este o parte importantă a dezvoltării copilului, deoarece creează încredere, comunicare creativitate, dezvoltare fizică și rezolvarea problemelor. Pe lângă faptul că este o activitate distractivă, le permite copiilor să intre în personaje și să joace roluri din viața reală sau spectacole fictive. Poate fi pur condus de copii și îi încurajează pe acestia să își asume riscuri și să fie creativi cu rolul pe care îl joacă. Investind în unele recuzite și echipamente tematice, este un mod distractiv pentru cei mici să învețe despre diferite profesii și situații de zi cu zi. Exista mai multe tipuri de jocuri de rol, iar noi am facut o selectie a acestora care aduce cele mai multe beneficii atat pentru cei mici cat si pentru adultii cu care interactioneaza.

Ce tipuri de jocuri de rol exista

„Cred în intuiţie şi inspiraţie. Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea. În timp ce cunoştinţele sunt limitate, imaginaţia îmbrăţişează întreaga lume, stimulează progresul, dând naştere evoluţiei. Este, în sensul pur, un factor real în cercetarea ştiinţifică.” Albert Einstein

Exista mai multe tipuri de jocuri de rol, iar specialistii nostrii au facut o selectie a celor mai benefice 4 jocuri de rol pentru dezvoltarea micutilor dar si a relatiilor sociale.

Jocuri Ocupationale

Medicii, profesorii, constructorii, poliția, pompierii și echipamentele de jocuri de rol ale magazinului sunt perfecte pentru încurajarea empatiei între copii. Le permite să simuleze situații reale din viață și să devină creativi! Crește capacitatea unui copil de a interacționa pozitiv cu ceilalți, oferindu-le responsabilitatea de a acționa în mod eficient, deghizând învățarea în joc!

Este amuzant și benefic pentru primii ani să-și imagineze că joacă roluri importante în societate. Prin jocul de rol occupational in primii ani își construiesc în mod natural abilitățile de comunicare și rezolvare a problemelor, pe măsură ce discută situațiile cu care se confruntă în rolul lor fictiv.

Jocuri de fantezie

Fantezia este un element important al jocului de rol! Copiii sunt fascinați de super-eroi și personaje de benzi desenate care reprezintă binele si răul. Jocurile de rol ale personajelor lor preferate încurajează vitejia și încrederea, precum și declanșează creativitate și idei inovatoare. Dacă copiii participă la jocuri fantastice cu un grup vor învăța valoarea colaborării cu colegii lor. In primii ani când participă la jocuri de roluri ei încep să înțeleagă cum să negocieze rolurile de personaj – cine joacă tipul bun și tipul rău gasind astfel solutii la probleme prin negociere.

Situații din viața reală

Situațiile din viața reală permit copiilor să experimenteze, să exploreze și să investigheze împrejurimile lor. Prin jocul de rol, copiii dezvoltă abilități de comunicare și maniere fizice care îi ajută mai târziu în viață.

Permiterea copiilor să acționeze în situații din viața reală, cum ar fi cumpărăturile alimentare sau activitati gosspodaresti zilnice in bucatarie, le oferă posibilitatea de a afla despre mediile și situațiile din viața reală în ritmul lor. De asemenea, prin transpunerea situatiilor din viata reala in lumea imaginara a celor mici se dezvolta încredere atunci când se află în acele situații la o dată ulterioară. Când se angajează în acest tip de joc de rol își pot dezvolta abilitățile de comunicare verbală și manierismele fizice practicând ceea ce au învățat deja în situații din viața reală.

Evenimente sezoniere

Atunci cand sarbatorim Nasterea Domnului putem sa transpunem acasa cu copiii nostrii intreaga scena, fiind o modalitate excelenta sa lasam libera imaginatia. Aspectul vizual facilitează înțelegerea poveștii de către copiii mici, mai ales atunci când intră în personaje cu costume și recuzită. Putem construi un colt tematic pe care sa il folosim in restul anului ca un colt de lectura.

Jocul este un mod de implicare al copilului și pretinderea creează realități alternative lumii reale. Orașul mic este un loc în care micuții tăi se pot îmbrăca în personaje prin jocuri imaginative. Jocul de rol este mai mult decât doar distracție. Este un element important al învățării. Copiii învață din experiență: din ceea ce se întâmplă în jurul lor, din ceea ce văd, aud, miros, gusta și ating. Pentru a absorbi acele experiențe și a înțelege lumea, trebuie să se angajeze într-un joc imaginar. Încurajarea copiilor noștri să se joace și să se distreze va dezvolta conexiuni și alegeri sănătoase în viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *