- Ce este jocul de rol?
- De ce sunt importante jocurile de rol?
- Sporește imaginația și creativitatea
- Ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare
- Ajută la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale
- Dezvoltă încrederea în sine a copilului
- De la ce vârstă pot începe să joc jocuri de rol cu copilul meu?
- Joc de rol – exemple în funcție de vârstă
Întoarceți-vă înapoi în timp pentru câteva secunde și amintiți-vă de perioada copilăriei, atunci când tehnologia nu era atât de avansată, iar telefoanele mobile erau folosite doar pentru a-i sună pe cei dragi. Jocurile de rol erau foarte populare în acea perioadă, iar copiii învățau să socializeze mai mult, să fie empatici și să lucreze în echipă. În secolul vitezei, timpul de calitate petrecut cu cei mici este esențial. Tot mai mulți părinți se confruntă cu dependență copiilor de spațiul virtual, iar una din metodele eficiente prin care îi poți ajută pe micuți să renunțe la telefon este să propui o activitate distractivă în familie – un joc de rol.
Ce este jocul de rol?
Jocul de rol constă în construirea unui personaj, a unei situații în care copilul este implicat profund. Copilul își va folosi imaginația pentru a creea scenariul, iar în acest fel îți poți da seama cum reacționează el în diferite situații, cum percepe lumea și tipurile diferite de comportament ale acestuia.
De ce sunt importante jocurile de rol?
Jocul de rol este o parte importantă a dezvoltării copilului deoarece creează încredere, comunicare creativitate, dezvoltare fizică și rezolvarea problemelor. Pe lângă faptul că este o activitate distractivă, le permite copiilor să intre în personaje și să joace roluri din viața reală sau spectacole fictive. Poate fi pur condus de copii și îi încurajează pe aceștia să își asume riscuri și să fie creativi cu rolul pe care îl joacă. Investind în unele recuzite și echipamente tematice, este un mod distractiv pentru cei mici să învețe despre diferite profesii și situaii de zi cu zi. Beneficiile pe care le oferă jocul de rol sunt:
Sporește imaginația și creativitatea
Ca parte a jocurilor fictive, copiilor li se oferă posibilitatea de a-și crea lumi imaginare, evenimente și fapte. Imaginația este o abilitate pe tot parcursul vieții care ne ajută să îndeplinim multe sarcini din viața noastră de zi cu zi. În fiecare zi, adulții își folosesc imaginația pentru a rezolva probleme, a planifica și a inventa lucruri noi. Imaginația este o abilitate necesară pentru a vizualiza și a te bucura corect de plăcerile vieții, cum ar fi citirea unei cărți. De asemenea, este important pentru înțelegerea perspectivelor altor oameni și pentru a permite gândirea creativă.
Ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare
Cu ajutorul jocurilor de rol, copilul învață tipuri diferite de comportament și exersează cum să reacționeze în situații asemănătoare. Jocul de rol ajută copiii să învețe despre puterea limbajului și a cuvintelor și ce impact au asupra oamenilor din jur. De asemenea, îi ajuta să își exprime punctul de vedere, de a se face auziți și înțeleși.
Ajută la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale
În momentul în care copilul își ia rolul din joc, acesta experimentează rolurile emoționale și sociale ale vieții. În același timp, tipul acesta de joc îi ajută să se descopere și pe ei ca indivizi. Copiii invață lucrul în echipă, cum să devină responsabili și dezvoltă empatia.
Dezvoltă încrederea în sine a copilului
Încrederea este o componentă a dezvoltării copilului și îi ajută pe copii să ia decizii pentru ei înșiși, să devină independenți și să știe când să ceară ajutor în viitor. Aceștia câștigă încredere în sine prin faptul că își asumă rolul în timpul jocului. Ei realizează că sunt capabili să rezolve diverse probleme deoarece în timpul jocului de rol vorbesc liber și se confruntă cu diverse situații ce necesită o soluție.
De la ce vârstă pot începe să joc jocuri de rol cu copilul meu?
Niciodată nu este prea devreme să-ți inviți copilul să-și folosească imaginația. Bebelușii sunt gata să înceapă să exploreze diferite roluri sociale cu tine încă de la naștere, spune Academia Americană de Pediatrie (AAP). Poți începe prin a zâmbi bebelușului sau poți avea conversații dus-întors în care repeți sau răspunzi la sunetele bebelușului tău.
Joc de rol – exemple în funcție de vârstă
Să intram în rol! De la naștere și până la vârstă de 6-7 ani poți juca jocuri de rol cu copilul tău pentru că acesta să își dezvolte imaginația și creativitatea.
Jocul de rol: 0-24 luni
Bebelușii și copiii mai mici s-ar putea să nu aibă încă capacitatea de a se imagina în rolul unui dinozaur sau în rolul unui doctor. Dar ei pot lua parte la diferite jocuri de rol pe care părinții le vor creea în încercarea de a stârni o reacție din partea bebelușului.
Purtați conversații captivante cu bebelușul dvs. și invitați-l să exploreze diferite obiecte din împrejurimile sale. Când împlinește un an, concentrați-vă pe modelarea acțiunilor și comportamentelor pe care le va învăța în copilărie, cum ar fi să interacționeze cu alți copii și să împartă jucării. Joc de rol exemple:
- Poartă o conversație cu bebelușul tău: Imită sunetele pe care le scoate copilul tău sau vorbește cu el și dă-i șansa să-ți răspundă. S-ar putea să răspundă țipând, mișcându-și brațele sau picioarele și, în cele din urmă, să zâmbească!
- Încurajează-l să exploreze: Oferă-i copilului tău jucarii de rol adecvate vârstei, de diferite dimensiuni, culori și textură pentru a le explora în siguranță. Bebelușii care nu sunt încă mobili se pot juca pe burtă sau în poziție așezată, iar un centru de activități este perfect pentru ca acesta să descopere o mulțime de lucruri noi. Bebelușii mai mari pot merge de-a bușilea sau în picioare către jucăriile cu care doresc să interacționeze.
- Fii model: De la aproximativ 12 luni puteți începe să modelați comportamentul copilului dumneavoastră în preajma altor oameni. De exemplu, când întâlnești un copil la locul de joacă, poți să-ți prezinți copilul spunând: „Bună, sunt Mihai. Vrei să ne jucăm împreună?”
- Învață-l să împartă: Joacă-te cu mașinuțele și cere-i copilului tău să schimbați mașinuțele la jumătatea drumului, iar dacă este fetiță faceți schimb de păpuși, de exemplu.
Jocul de rol copii: 2-3 ani
Până la vârsta de 2 ani, capacitatea copilului tău de a se juca jocuri de rol este limitată. Oferă idei de rol copilului tău, iar când acesta devine interesat, joacă-te cu el și lasă-l să preia controlul!
- Pregătiți haine și accesori tematice: Pălăriile vechi, mănușile, cămășile sau jachetele sunt punctul de plecare perfect pentru jocurile de rol cu copiii mai mari. Dacă există o oglindă în apropiere, cu atât mai bine – copilului tău îi va plăcea să se vadă în noua ținută.
- Practicați noi scenarii: Anticipează situațiile din viitor cu care copilul tău ar avea probleme. De exemplu, jucați-vă de-a doctorul pentru a vă pregăti în viitor pentru un control sau pretindeți că sunteți un prieten de la școală care vrea o jucărie cu care copilul dumneavoastră se joacă.
- Folosiți obiectele diferit: Folosește o perie de păr ca microfon sau doua role de hârtie igienică lipite împreună ca un binoclu și vezi dacă copilul vrea să se implice în joc.
- Faceți o petrecere cu dansul animalelor: Pune melodiile preferate ale copilului tău și pune-te în mișcare. Incurajați-vă copilul să se miște precum diferite animale și veți vedea cât de distractiv o să i se pară.
Jocuri de rol pentru copii: 3-5 ani
De la 3 ani copilul tău va începe cu adevărat să joace jocuri de rol și să își folosească imaginația pentru a intra în pielea personajului. Acum că creierul lui este suficient de dezvoltat pentru a veni cu idei de roluri, nu va mai fi nevoie să ajuți. Tot ce trebuie să faci este să te alături în lumea lui.
- Jocuri de fantezie: Fantezia este un element important al jocului de rol! Copiii sunt fascinați de super-eroi și personaje de benzi desenate care reprezintă binele și răul. Jocurile de rol ale personajelor lor preferate încurajează vitejia și încrederea, precum declanșează creativitate și ideile inovatoare. Dacă copiii participă la jocuri fantastice cu un grup vor învăța valoarea colaborării cu colegii lor. În primii ani când participă la jocuri de roluri ei încep să înțeleagă cum să negocieze rolurile de personaj – cine joacă tipul bun și tipul rău găsind astfel soluții la probleme prin negociere.
- Jocuri ocupaționale: Medicii, profesorii, constructorii, poliția, pompierii și echipamentele de jocuri de rol ale magazinului sunt perfecte pentru încurajarea empatiei între copii. Le permite să simuleze situații reale din viață și să devină creativi. Crește capacitatea unui copil de a interacționa pozitiv cu ceilalți, oferindu-le responsabilitatea de a acționa în mod eficient, deghizând învățarea în joc. Este amuzant și benefic pentru primii ani să-și imagineze că joacă roluri importante în societate. Prin jocul de rol ocupațional în primii ani își construiesc în mod natural abilitățile de comunicare și rezolvare a problemelor, pe măsură ce discută situațiile cu care se confruntă în rolul lor fictiv.
- Fiți bucătari: Preșcolarii se pot ocupa de asistență cu sarcini simple de gătit, cum ar fi turnarea ingredientelor într-un castron, stropirea brânzei pe o caserolă sau utilizarea formelor de prăjituri. Invitați-vă copilul să ajute în bucătărie și să vă prefaceți că voi doi conduceți un restaurant. Exista numeroase avantaje ale bucatariilor de joacă pentru dezvoltarea celor mici.
- Vizita la veterinar: Lasați-vă copilul să fie medicul veterinar care efectuează controlul tuturor animalelor de pluș. Fii asistentul care aduce noi pacienți la examinare sau ajută la alte sarcini.
- Cântăreți pentru o zi: Orice obiect din casă poate fi un instrument muzical dar există și nenumărate opțiuni de jucării muzicale: xilofon, tobă sau maracas.
Jocul este un mod de implicare al copilului și pretinderea creează realități alternative lumii reale. Orașul mic este un loc în care micuții tăi se pot îmbrăca în personaje prin jocuri imaginative. Jocul de rol este mai mult decât doar distracție. Este un element important al învățării. Copiii învață din experiență: din ceea ce se întâmplă în jurul lor, din ceea ce văd, aud, miros, gusta și ating. Pentru a absorbi acele experiențe și a înțelege lumea, trebuie să se angajeze într-un joc imaginar. Încurajarea copiilor noștri să se joace și să se distreze va dezvolta conexiuni și alegeri sănătoase în viață.
Citește și alte articole