- Ce efecte au jucariile muzicale si cum actioneaza ele?
- Care sunt avantajele unei jucarii muzicale?
- Cum sa alegem culoarea jucariei muzicale în functie de varsta bebelusului?
- Jucarii muzicale sau zornaitoare?
- Cand sa folosim jucariile muzicale?
- Jucaria muzicala a copilariei – Xilofonul din lemn
Muzica are un rol foarte important in dezvoltarea celui mic. Studiile recente au aratat ca muzica are capacitatea de a influenta dezvoltarea emotionala, intelectuala si fizica a celui mic dar poate sa ajute si la imbunatatirea cognitiva si senzoriala. Se pare ca muzica are efectul acesta chiar inainte de nasterea bebelusului cand acesta se afla inca in burtica mamei.
Bebelusii care au fost expusi la muzica clasica in burtica mamei, mai exact in ultimele saptamani de sarcina, au dezvoltat abilitati lingvistice si motorii superioare celorlalti, cu un accent asupra partii intelectuale.
Ce efecte au jucariile muzicale si cum actioneaza ele?
Efectele pe care le are muzica asupra bebelusilor si copiilor este uluitoare. Aceasta are capacitatea de a activa cai neuronale responsabile de abilitati precum creativitatea sau inteligenta spatiala. Mai mult de atat, se pare ca bebelusi de doar 3 luni se pot folosi de muzica pentru a-si aduce aminte ce au invatat, motiv prentru care s-a ajuns la urmatoare concluzie: muzica influenteaza foarte mult procesul de invatare.
Inteligenta spatiala se refera la abilitatea de a interpreta lumea vizuala si de a stabili legatura dintre diferite obiecte si spatiu. Asadar, fie ca alegeti sa ii puneti muzica bebelusului inainte de a se naste sau dupa ce acesta vine pe lume, specialistii sustin ca pe termen lung ii va imbunatati abilitatile semnificativ, dar il va si ajuta sa se dezvolte fizic si intelectual. Cand vorbim despre muzica este important sa nu uitam sa imbinam invatatul cu jocul. Ce mod mai bun de a face asta decat cu ajutorul jucariilor muzicale?
Care sunt avantajele unei jucarii muzicale?
Jucariile muzicale oferite de Briele, pe langa faptul ca sunt foarte amuzante, sunt facute din lemn de cea mai buna calitate si respecta cele mai stricte reglementari in domeniu. Aceste materiale folosite in realizarea jucariilor sunt foarte placute la atingere si non-toxice. Jucariile muzicale il vor ajuta pe cel mic sa descopere noi forme, culori si sunete.
In primul rand, jucariile muzicale au un efect calmant asupra copilului. Fie ca va aflati in oras si utilizati o astfel de jucarie sau acasa atunci cand il pregatiti de somn, aceste jucarii muzicale trebuie utilizate inca de la nastere, de la varsta de 0 luni. Prin crearea unei atmosfere de calm si relaxare, ele il vor ajuta pe cel mic sa adoarma mai usor. Atunci cand bebelusul este treaz, se va bucura cu siguranta de prietenii lui muzicali.
Copiii descopera lumea in primii ani de viata iar caile neuronale sunt responsabile pentru activitatile de zi cu zi din viata omului cum ar fi creativitatea si inteligenta spatiala. Muzica actioneaza in aceste directii, iar jucariile muzicale vin la pachet cu nenumarate beneficii precum:
-
- imbunatatirea creativității;
- recunoasterea sunetelor;
- dezvoltarea „urechii muzicale”;
- imbunatatirea abilităților de coordonare si motorii;
- imbunatatirea memoriei;
- formarea legaturii speciale între părinte și copil;
- dezvoltarea senzoriala.
Cum sa alegem culoarea jucariei muzicale în functie de varsta bebelusului?
Culorile jucariilor muzicale ii vor atrage atentia celui mic, in special dupa varsta de 3 luni. La nastere vederea bebelusului nu este bine dezvoltata. Ei pot vedea doar in alb negru si numai de aproape. Abia la 3 luni acestia incep sa distinga culorile si sa recunoasca parintii. De la varsta de 8 luni imaginile devin si mai clare, iar odata cu imbunatatirea capacitatii vizuale, se dezvolta si coordonarea mana-ochi. Aceste jucarii muzicale vor dezvolta si mai mult aceasta coordonare.
Jucarii muzicale sau zornaitoare?
Briele va pune la dispozitie atat jucarii zornaitoare cat si muzicale la preturi accesibile, potrivite pentru bebelusi si copii mici, de toate dimensiunile ce pot fi transportate cu usurinta in masina, in parc sau chiar si la locul de joaca. Jucariile potrivite pentru scaunul de masina sau carucior au un sistem special de prindere si permit accesul celor mici cu usurinta. Aceste jucarii sunt de tip senzorial si sunt capabile sa stimuleze imaginatia bebelusului.
Jucaria de tip minge pentru carucioare cu activitate motorie indeamna copiii mici să simtă și să atingă diferitele țesături. Suprafața reflectantă cu oglindă este o experiență minunată în copilăria timpurie! Cu atașamentul practic pentru inel, mingea poate fi trasă, după care scoate un sunet distractiv atunci când este retras din nou. Utilizarea unei astfel de jucarii contribuie mult la dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale ale bebelusilor si copiilor mici.
Cand sa folosim jucariile muzicale?
In momentele in care nu sunteti acasa insa vreti sa luati jucaria preferata a celui mic, puteti opta pentru o jucarie muzicala interactiva, ce se poate prinde foarte usor cu un carlig din plastic de carucior, si poate avea forma de steluta, minge, bufnita sau orice alta forma. Indiferent de alegerea pe care o faceti, bebelusul dumneavoastra se va bucura de melodie si se va linisti, astfel incat sa va bucurati de timpul petrecut impreuna.
Jucaria muzicala a copilariei – Xilofonul din lemn
Multi adulti norocosi au avut parte in copilarie de o astfel de jucarie: xilofonul din lemn. Nu doar ca aceasta jucarie le-a facut copilaria mai frumoasa, insa parca inca se mai aud sunetele inconfundabile ale xilofonului provocate de lovirea clapelor. Jucariile din zilele noastre sunt mult mai evoluate si mult mai bine realizate.
Xilofonul este o jucarie ce stimuleaza percepția senzoriala a copiilor și le dezvolta abilitațile motorii. In felul asta micutii vor descoperii notele muzicale si isi vor forma urechea muzicala. Specialistii fac legatura intre formarea urechei muzicale si invatarea mult mai rapida a limbilor straine. Lovirea bilelor cu ciocanelul ajuta la dezvoltarea motrica a copiilor deoarece presupune strangerea degetelor.
Citește și alte articole