- Importanța jucăriilor pentru copii
- Ce întrebări ar trebui să își pună părinții înainte de a alege o jucărie sau un produs pentru copii?
- Care sunt considerentele speciale atunci când ne gândim la jucăriile și jocurile electronice?
- Ce diferite tipuri de jucării există?
- Când un copil are o preferință pentru anumite tipuri de jucării, este ceva de încurajat sau ar trebui ca părinții să încerce să-și facă copilul să se orienteze și spre alte tipuri?
- Ce sunt jucăriile „deschise” și de ce sunt acestea importante?
- Care este rolul distracției sau bucuriei în alegerea jucăriilor sau un părinte ar trebui să se gândească mereu la „educație”?
Este foarte important pentru noi să oferim părinților informații de calitate așadar în articolul de astăzi ne-am propus să abordăm importanța jucăriilor dar și câteva aspecte de luat în considerare în momentul alegerii unei jucării pentru copii.
Informațiile prezentate sunt preluate de la The National Association for the Education of Young Children (NAEYC), organizație profesională care lucrează pentru a promova învățarea timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii mici, de la naștere până la vârsta de 8 ani, conectând practicile, politicile adoptate și cercetarea. Articolul prezentat în continuare a fost scris de către reprezentanți ai organizației împreună cu Stevanne Auerbach. Aceasta, cunoscuta ca și Dr. Toy, este autorul cărților Smart Play/Smart Toys, publicate în 15 țări, și oferă îndrumări utile despre jucării pentru toate vârstele și din întreaga lume. Dr. Toy este fondator/director al Muzeului Internațional al Jucăriilor din San Francisco.
Importanța jucăriilor pentru copii
Joaca este esențială pentru bebeluși, copii mici, preșcolari dar și școlari. Copiii au nevoie constant de oportunități de a se juca cu o varietate de jucării și materiale bune și de a-și folosi imaginația.
Trebuie să respectăm și să înțelegem mai mult lumea jocului și marea ei valoare pentru toți bebelușii și copiii (și adulții, de asemenea). Jucăriile sunt o parte importantă a vieții fiecărui copil și este un sentiment minunat să oferi jucăria potrivită. Alegerea jucăriei potrivite dintre numeroasele posibilități existente pe piață poate fi foarte plină de satisfacții atât pentru adult, cât și pentru copil.
Ce întrebări ar trebui să își pună părinții înainte de a alege o jucărie sau un produs pentru copii?
- Este jucăria/produsul sigur? Există pericole potențiale? Este produsul prea mic? Are muchii ascuțite sau legături slăbite? Este netoxic? Se poate curăța ușor? Îndeplinește standardele de siguranță impuse la nivelul Uniunii Europene? Există o garanție?
- Este produsul distractiv? O jucărie sau un produs pentru copii ar trebui să distreze copilul. Ar trebui să distreze, să încânte, să emoționeze, să fie plăcut și să dezvolte diverse abilități.
- Este produsul potrivit pentru copil? Este această jucărie sau acest produs semnificativ pentru etapa de dezvoltare a copilului? Se potrivește jucăria vârstei, aptitudinilor și abilităților copilului? Va capta atenția și nu se va plictisi rapid de jucărie? Copilul va fi fericit folosind produsul?
- Este produsul bine conceput? Este ușor de folosit? Arată bine? Se simte bine?
- Este produsul versatil? Există mai multe moduri de utilizare pentru el?
- Este produsul durabil? Va fi ceva care va dura mult timp? Copiii se joacă din greu sau chiar agresiv iar jucăriile se pot uza rapid.
- Este produsul ademenitor și captivant pentru copil? Oferă o oportunități de distracție, de a învăța și de a gândi?
- Va ajuta produsul copilul să-și extindă creativitatea? Cu produsele potrivite, copilul își poate dezvolta imaginația în artă, meșteșuguri, hobby-uri, limbaj, lectură, muzică, mișcare și teatru.
- Jucăria va frustra sau va provoca copilul? Va ști copilul cum să folosească produsul? Sau va fi prea dificil de utilizat fără asistența unui adult? Oferă jucăria ceva nou de învățat, de exersat sau de încercat?
- Produsul se potrivește cu ambalajul și ambalajul se potrivește cu produsul? Dacă jucăria nu se potrivește cu reclamele sau cu ambalajul, poate fi dezamăgitoare. Este clară evaluarea vârstei? Este articolul din magazin ca produsul afișat în presa scrisă sau în reclamă TV?
- Va ajuta jucăria la cultivarea copilăriei? Produsul îl ajută pe copil să-și exprime emoțiile, să experimenteze îngrijorarea față de ceilalți și să practice interacțiunea socială pozitivă? Oferă valoare copilăriei? Sau există aspecte violente, sexiste sau alte aspecte negative ale produsului?
- Ce îl va învăța jucăria? Ajută la întărirea stimei de sine pozitive, a valorilor, a înțelegerii și a conștientizării culturale? Ajută la dezvoltarea abilităților, coordonării ochi/mână, abilităților motorii fine sau a comunicării? Educă copilul despre mediu, comunitate, lumea, istorie, știință sau tehnologie?
- Produsul poate fi curățat și reutilizat? Daca nu este lavabil, se poate curăța în mod practic?
- Este jucăria accesibilă?
- Prețul se potrivește cu valoarea primită?
Care sunt considerentele speciale atunci când ne gândim la jucăriile și jocurile electronice?
Se pare că uneori cărțile și-au pierdut atractivitatea pentru copii dar și pentru adulți, dar aceasta poate fi o simplă competiție între formele tradiționale de învățare și noile electronice care par mai convingătoare și atrăgătoare. Copiii trebuie să citească din cărți, să audă povești citite cu voce tare și, de asemenea, să deseneze, să scrie în mod creativ și să se joace cu multe tipuri diferite de produse (hârtie, lut, puzzle-uri, blocuri, păpuși, jucării moi, cum ar fi păpuși, instrumente muzicale și multe altele) pentru o învățare optimă și pentru propria lor plăcere. Jucăriile electronice, indiferent cât de zgmotoase sau de câte funcționalități au, nu ar trebui să înlocuiască niciodată experiența de a citi o carte, de a se bucura de o poveste, a se juca cu obiecte reale și de a crea cu mâinile, fie că se pictează cu degetele sau se construiește un turn de blocuri.
De prea multe ori, electronicele ne preiau atenția și uităm să interacționăm cu o persoană reală sau să ne luăm timp pentru conversație. Da, electronicele sunt instrumente excelente pentru schimburi rapide: în creearea de planuri, în trimiterea rapidă de informații sau chiar de a juca jocuri bune pentru perioade scurte de timp. Dar electronicele și jucăriile de înaltă tehnologie nu pot înlocui contactul personal atât de necesar și interacțiunea umană reală. Un joc de societate în familie este cel mai bun exemplu în acest sens, spre deosebire de jocul singur pe un computer sau orice alt tip de dispozitiv electronic. Interacțiunea socială este cel mai valoros aspect pentru dezvoltarea umană deplină și bunăstare.
Ce diferite tipuri de jucării există?
Selectați jucării care oferă un echilibru bun și îmbogățesc abilitățile și oportunitățile creative ale copiilor. Includeți produse care oferă joc nelimitat, cum ar fi blocurile din lemn, jocuri fizice ca mingile, seturile de tenis și, desigur, electronice care sunt în echilibru cu jucăriile non-tech.
Jucăriile de activități dezvoltă coordonarea, îmbunătățesc abilitățile motorii și echilibrul. Începeți cu bile și beanbags; adăugați o tricicletă, o bicicletă, un vagon sau patine. O coarda de sărit și un zmeu sunt grozave pentru distracția în aer liber. Verificați întotdeauna dacă copilul dumneavoastră este pregătit pentru aceste tipuri de activități. De asemenea, nu uitați de experiențele valoroase de grădinărit, plimbări în natură și explorare.
Jucăriile de creativitate stimulează expresia de sine. Copilul poate crea cu creioane colorate, vopsele pentru degete, acuarele, lut și seturi de artizanat. Copiii învață prin urmărirea direcțiilor/sugestiilor de culori, a diferitelor etape de creare sau construire și câștigă satisfacție în realizarea unui proiect. Nu uitați de activități precum realizarea unei noi jucării dintr-o cutie de carton pentru a stimula imaginația, să cântați, să ascultați sau să faceți muzică ori orice alte proiecte creative.
Jucăriile de învățare contribuie la dobândirea de cunoștințe. Aceste jucării includ cărți, casete, videoclipuri, CD-uri, puzzle-uri și jocuri de societate. Copilul ar trebui să citească cărți, să asculte muzică, să rezolve puzzle-uri și să joace jocuri. Fă-ți timp pentru a citi o poveste sau pentru a crea un spectacol de păpuși. Discutați despre programele vizionate la televizor sau despre un film ce l-ați vizionat recent. De asemenea, puteți construi împreună cu blocuri și jucării de construcție, puteți juca jocuri de societate și rezolva puzzle din lemn.
Când un copil are o preferință pentru anumite tipuri de jucării, este ceva de încurajat sau ar trebui ca părinții să încerce să-și facă copilul să se orienteze și spre alte tipuri?
Cel mai bine este să expuneți copii la multe alternative, astfel încât aceștia să poată aprecia mai multe stiluri în timp ce își formează propriile preferințe. Copiii mai mari au o gamă largă de interese. Continuă să le placă jocul, dar sunt capabili să gestioneze mai multă complexitate — în jocuri, proiecte, produse și activități. Vei învăța multe dacă asculți ce le place copiilor și de ce. S-ar putea să nu fiți de acord, dar înțelegeți preferințele ca un semn al conturării propriei personalități.
Ce sunt jucăriile „deschise” și de ce sunt acestea importante?
Jucăriile și activitățile deschise, cum ar fi blocurile, plușurile, păpușile și produsele de artă stimulează creativitatea, simțul umorului, simțul descoperirii, mirarea, raționamentul, dezvoltarea socială și multe altele. Pot fi incluse în nenumărate situații de joacă și nu sunt limitate doar la o singură funcționalitate.
Care este rolul distracției sau bucuriei în alegerea jucăriilor sau un părinte ar trebui să se gândească mereu la „educație”?
A fi o persoană complet dezvoltată necesită o combinație bună de gândire, bun simț și experiențe. De asemenea, trebuie să trăim o gamă completă de emoții pentru a fi pe deplin umani. Nu ar fi bine să fii dezechilibrat într-o măsură sau alta. Este și mai bine dacă putem rezolva probleme, face alegeri bune bazate pe caracter și valori și să ne simțim bucuroși și mândri că găsim soluții.
Cu siguranță copiii trebuie să rezolve probleme, să-și exprime sentimentele și să petreacă timp în fiecare zi în activități jucăușe. Dacă suntem doar raționali și nu ne permitem să exprimăm sentimente, reducem și diminuăm drastic experiența umană deplină a bucuriei și descoperirii. Lumea jucăriilor oferă învățare și distracție, surprize și abilități, creștere emoțională, experiențe de tot felul și multe altele. Bucurați-vă de joacă inteligentă și de jucării inteligente pentru toată viața. Jucăriile, puzzle-urile și jocurile sunt bune pentru copii și seniori. La urma urmei, timpul de joacă este bun pentru toată viața. Opriți televizorul și porniți timpul de joacă pentru un timp mai distractiv, memorabil și semnificativ în familie.
Citește și alte articole