sportul dupa nastere

Sport dupa nastere: exercitii impreuna cu bebe

  1. Beneficiile sportului dupa nastere
  2. La cat timp dupa nastere pot face sport?
  3. Ordinea activitatilor fizice permise dupa nastere
  4. Sport impreuna cu bebelusul. Cum sa slabesti impreuna cu cel mic?

Sarcina este un moment în care corpul tau trece printr-o serie de schimbări importante, toate cu un singur scop: să creezi, să crești și să aduci pe lume un copil sănătos. Odată ce corpul și-a făcut treaba, el nu are capacitatea de a reveni la cum era inainte de unul singur, fara ajutor.

Chiar dacă ești una dintre acele femei fericite care la o săptămână după naștere cântăresc cu mai puțin de 5 kg fata de ziua in care au ramas insarcinate, corpul tău înca nu si-a revenit complet, așa că, la alegere sau la nevoie, va trebui să mergi la sală și să faci niște exerciții pentru a-ți reface mușchii. Citeste tot articolul pentru a afla la cat timp dupa nastere poti face sport, ce exercitii poti face, ce beneficii vei avea daca decizi sa incluzi sportul in rutina ta si cum il poti implica si pe cel mic in aceasta activitate.

Beneficiile sportului dupa nastere

Exercitiile fizice sunt extrem de sanatoase pentru corp. Nu mai este nevoie sa intram in alte detalii pentru ca stim cu totii acest lucru. Chiar daca in aceasta perioada atentia fizica si emotionala se indreapta catre bebelus care are atat de multa nevoie de tine, miscarea iti ofera lucruri pe care nu le vei gasi in alta parte.

Dupa o serie de exercitii adaptate conditiei tale, te vei simti plina de energie, vei putea dormi mai bine si vei observa o reducere considerabila a stresului.

Sportul te va ajuta de asemenea sa iti refaci tonusul la nivelul musculaturii abdominale si pelvine, va imbunatati circulatia sangelui prin organism si te va ajuta sa pierzi in greutate.

La cat timp dupa nastere pot face sport?

Totul depinde de cat de bine te simti, cum ai nascut, cum a decurs nasterea si forma fizica in care erai inainte de sarcina. Primele exercitii pe care le poti face dupa venirea bebelusului pe lume sunt Kegel. Acestea sunt recomandate de medic inca din perioada sarcinii si sunt foarte utile in reantrenarea planseului pelvin. Exercitiile Kegel pot fi efectuate de orice femeie, in mod regulat deoarece acestea sunt foarte eficiente si previn instalarea incontinentei urinare.

Inainte de a incepe sa faci exercitii trebuie sa ai in vedere schimbarile hormonale prin care ai trecut indiferent de modul in care ai nascut. Aceste schimbari au actionat asupra articulatiilor si ligamentelor si este necesar sa nu iti soliciti prea mult corpul deoarece te poti accidenta.

mama si bebe fac exercitii

Ordinea activitatilor fizice permise dupa nastere

Cele mai bune sfaturi ti le va da medicul specialist. Exista totusi un ghid orientativ cu ce poti face in functie de cate luni au trecut de la nastere.

La 3 saptamani dupa nastere este recomandat:

  • Sa mergi intr-un ritm normal pentru perioade scurte;
  • Sa faci exercitii Kegel pentru planseul pelvin;
  • Sa porti o centura abdominala speciala.

La 3-8 saptamani dupa nastere este recomandat:

  • Sa astepti pana la controlul de 6 saptamani, inainte sa mergi iar la sala;
  • Sa mergi pe jos;
  • Sa faci exercitii usoare de tip aerobic;
  • Sa inoti si sa faci exercitii in apa (doar daca a trecut o saptamana de la incetarea sangerarii);
  • Sa faci gimnastica usoara pentru corectarea posturii;
  • Sa continui sa faci exercitii Kegel, plus alte exercitii pentru planseul pelvin.

La 8-12 saptamani dupa nastere este recomandat:

  • Sa continui sa faci exercitiile din saptamanile 3 – 8 si sa cresti numarul de repetari sau sa inlocuiesti greutatile utilizate cu unele mai mari.

La 16 saptamani dupa nastere:

  • Dupa 16 saptamani, daca medicul tau este de acord, iti poti relua programul obisnuit de mentinere a tonusului muscular. Nu uita ca, desi au trecut 16 saptamani, tot este posibil sa obosesti mai repede atunci cand faci efort. Este perfect normal, deoarece organismul are nevoie de aproximativ 9 luni sa isi revina la forma initiala, la fel cum au fost nevoie de 9 luni ca acesta sa se schimbe atat de mult incat sa poti aduce pe lume un bebelus.
mama si bebe la inot

Sport impreuna cu bebelusul. Cum sa slabesti impreuna cu cel mic?

Cea mai buna metoda de a pierde kilogramele in plus este activitatea fizica si ca sa nu stai departe de bebelusul tau, iti propunem o serie de activitati impreuna cu acesta. Tu vei slabi iar el se va distra in compania ta. Micutul se va simti foarte bine facand putina miscare, iar activitatea va va ajuta pe amandoi.

In momentul in care vrei sa faci acest gen de activitati cu bebelusul tau, trebuie sa ceri parerea pediatrului. Acesta trebuie sa fie informat si in cazul in care vrei sa frecventezi cursuri de inot sau yoga impreuna cu el, pentru a evita expunerea lui la diverse riscuri.

Inot cu bebelusul (de la 3 luni)

Desi bebelusii sunt firavi, nu trebuie sa iti fie frica sa mergi cu el la bazin odata ce acesta a implinit 3 luni. Bebelusii sunt obisnuiti cu apa deoarece pana la nastere ei stau in lichidul amniotic din burtica mamei si au capacitatea de a-si activa reflexul de scufundare – apa nu intra deoarece epiglota se inchide si blocheaza gatul.

Specialistii pediatrii sunt de parere ca bebelusii ce practica inotul se dezvolta mai repede din toate punctele de vedere. Acestia devin mai independenti fata de parinti, invata sa mearga mai repede si isi dezvolta capacitatile cognitive.

Stretching cu bebe dimineata

Dureaza foarte putin timp sa faci streching si te ajuta extrem de mult dimineata, pentru a incepe o noua zi in forma buna. Intinde-te pe spate langa micutul tau pe covor. Cu siguranta se va distra in momentul in care vei incepe sa faci miscarile si va incerca sa te imite.

Plimbari prin parc

Plimbarile prin parc sunt relaxante si te vor ajuta sa iti tonifici muschii picioarelor. Nu degeaba se spune ca mersul pe jos face piciorul frumos. Pregateste caruciorul si mergi cu micutul tau prin parc. Ii va prinde bine o iesire in aer liber.

Exercitii fizice cu bebe acasa

Mamicile care au nascut recent au o multime de lucruri pe cap, insa asta nu inseamna ca nu vor sa reintre in forma cat mai repede.

Lipsa timpului si faptul ca cel mic are nevoie in permanenta de mama sunt cei doi factori ce le impiedica pe mamicile cu bebelusi sa faca sport. Toate aceste probleme nu mai conteaza daca faci exercitii acasa acompaniata de bebelus. Mai jos avem cateva exercitii special concepute pentru a fi facute cu bebelusul tau, iar acestea te vor ajuta sa dai grasimea de pe abdomen jos.

Avionul

Pune-te pe spate, apropie picioarele si asigura-te ca sunt perfect drepte, si tine-l pe cel mic la piept. Ridica-l usor in sus ca si cum ar fi un avion ce decoleaza si asigura-te ca mainile tale sunt perfect drepte. Lasa-l usor in jos si repeta acest exercitiu de 10 ori. Acest exercitiu te va ajuta sa iti tonifici musculatura bratelor si pe cea a sanilor, in timp ce te joci cu cel mic.

Ridicari cu bebe

Aseaza-te jos in pozitia sezut, incruciseaza-ti picioarele si tine-l pe cel mic in fata ta si asigura-te ca acesta te poate privi in ochi. Ridica-l pana cand observi ca mainile tale sunt drepte si lasa-l in jos. Repeta de 10 ori acest exercitiu.

Genuflexiuni cu bebe in brate

Dupa nastere, nici genuflexiunile nu mai sunt ce au fost. Ia-l pe cel mic in brate sau daca iti este mai usor foloseste un marsupiu SSC, departeaza picioarele si fa cate 12 genuflexiuni a cate 3 serii, cu pauza intre ele. Nu trebuie sa le faci repede. Inspira profund si lasa-ti toata greutatea in talpi, apoi expira.

Abdomene cu bebelusul

Ia o saltea si intinde-te pe spate, indoaie-ti genunchii si pozitioneaza-l pe bebelus pe burtica ta. Ridica usor omoplatul, facand abdomene. Incepe prima oara cu cate 2 serii a cate 20 de abdomene si creste pe masura ce capeti rezistenta.

Fandari cu bebelusul in brate

Tine-l pe cel mic in brate si fa 15 fandari pe un picior. Schimba apoi piciorul si mai fa 15. Ideal ar fi sa faci 3 astfel de serii.

Urcati treptele impreuna

Fie ca stai la bloc si trebuie sa iesi pe casa scarii sau stai la casa si ai o scara interioara, urcatul si coboratul scarilor cu bebelusul in brate este cel mai bun antrenament cardio, mai ales daca il faci intr-un ritm alert.

Danseaza cu bebelusul

Dansul implica toate grupele importante de muschi si este considerat un antrenament cardio usor. Te vei binedispune, indiferent de cat de stresata si obosita te simti, iar cel mic sigur se va bucura.

Acest exercitiu il poti face in timp ce tii bebelusul in brate sau in marsupiul SSC. Este de ajuns sa pui muzica ta preferata si sa incepi sa dansezi tinand muschii abdominali incordati.

Citește și alte articole