- Căutarea de comori
- Nu te supăra frate
- Telefonul fără fir
- Aruncarea cărților
- “Comanda trei!”
- Marea cutie a misterelor
- Nimerește cuvântul
Zile ploioase? Vremea de afară este urâtă iar micuțul este sătul de stat în casă? Aveți un buget fix și nu vă permiteți să mai cheltuiți bani și pe alte distracții neplanificate precum o vizită la locul de joacă din mall? Scăpați de plictiseală cu aceasta listă de jocuri de interior distractive pentru copiii de toate vârstele.
Căutarea de comori
Acest joc se joacă cu monede, nasturi sau orice alte obiecte care pot fi folosite pe post de comoară. Este unul din jocurile ce necesită o mare pregătire și atenție la detaliu, însă rezultatul va fi unul pe măsură.
Cum se joacă?
Le faceți o listă copiilor unde treceți obiecte ce au diferite caracteristici, pe care ei le caută prin casă și le strâng într-o cutie. Acest joc poate fi jucat și contra cronometru, dacă doriți ca provocarea să fie mai mare. Mai jos aveți câteva idei de obiecte pe care le puteți ascunde, însă puteți folosi și altele în afară de acestea: ceva pufos, ceva roz, ceva albastru, ceva transparent, ceva din hârtie, ceva din lemn.
Pentru a face jocul mai simplu îi puteți face copilului o lista în care îi spuneți exact ce să vă aducă copilul în cutie. Puteți trece în listă următoarele: floare, minge roșie, banana, un urs de pluș, carte de desenat, mașinuță albastră.
Nu te supăra frate
Nu te supăra frate este unul din cele mai populare jocuri românești, un joc perfect pentru familie în zilele de weekend ploioase. Acesta se mai numește și Ludo. Pentru a putea juca acest joc aveți nevoie de minim 2 jucători sau maxim 4, o tablă de joc și un zar. Marea majoritate a jocurilor “Nu te supăra frate” sunt pentru maxim 4 jucători însă sunt și modele pentru 6. Acestea se pot găsi în majoritatea magazinelor de profil.
Cum se joacă?
Jucătorii aleg de comun acord culoarea piesei cu care va juca fiecare, poziționându-le pe tabla de joc în locul corespunzător. Acest joc se desfășoară în sensul acelor de ceasornic. Fiecare jucător dă cu zarul de 3 ori iar primul care dă 6 începe. Fiecare jucător trebuie să dea 6 pentru a putea muta o piesă. Când jucătorul reușește să scoată cele 4 piese din zona de start, acesta poate să aleagă cu ce piesă avansează în funcție de cifra de pe zar. Jucătorul care reușește să dea 6 mai are dreptul la o aruncare cu zarul.
În momentul în care piesa unui jucător ajunge pe un loc unde deja este o altă piesă a unui adversar, piesa adversarului va ajunge din nou în locul de start. Odată ce piesa parcurge traseul jocului, aceasta trebuie mutată pe unul din spațiile finale. Pentru a avansa cu piesa jucătorul trebuie să nimerească numărul corect pe zar, ca aceasta să ajungă în spațiul corespunzător. Cel care reușește să ajungă primul în spațiile finale, cu toate cele 4 piese câștigă.
Telefonul fără fir
Telefonul fără fir este un joc pentru copii ce se poate juca și în casă cu condiția să fie cel puțin 3 jucători, însă cu cât numărul jucătorilor este mai mare, cu atât jocul devine mai amuzant. Este un joc perfect pentru atunci când vremea este urâta iar copilul nu poate ieși afară. Jocul are ca obiectiv dezvoltarea auzului fonetic și a capacității de concentrare.
Cum se joacă?
Jucătorii se vor poziționa într-un cerc sau șir și vor transmite un cuvânt ales de primul jucător sau de cineva din afara jocului și vor începe să îl transmită din ureche în ureche de la un capăt la celălalt al șirului. Când acest cuvânt ajunge la ultimul jucător, el trebuie să îl spună cu voce tare.
Telefonul fără fir este un joc amuzant și distractiv unde nu se pune accentul pe cine câștigă. Partea amuzantă a acestui joc este că se poate pleca de la un cuvânt și se poate ajunge la cu totul alt cuvânt. De-a lungul jocului cuvintele suferă transformări, iar mesajul final ajunge distorsionat, ceea ce îi va face pe cei mici să râdă și să se amuze.
Aruncarea cărților
Pentru a juca acest joc aveți nevoie de o pălărie ce o așezați pe podea în mijlocul camerei. Copilul trebuie să stea la 1m și jumătate distanță de pălărie și să încerce să arunce câte o carte în ea. Urmăriți câte cărți intră în pălărie și câte cad pe lângă și notați pe un carnețel scorul. Puteți să faceți rundele de câte 20 de cărți, iar când jocul se termină puteți să o luați de la capăt încercând să vă îmbunătățiți rezultatele. Atunci când sunteți doi jucători trebuie să aveți cărți de joc separate, cum ar fi roșu pentru dumneavoastră și albastru pentru copil.
O altă modalitate de a vă juca acest joc este ca fiecare jucător să primească câte un set de cărți de joc, iar de fiecare dată când unul din ei nimerește o carte în pălărie să i se acorde încă o aruncare din oficiu. La final primul jucător ce rămâne fără cărți este considerat câștigător.
Comanda trei!
De foarte multe ori copilul tinde să urmeze pas cu pas toate instrucțiunile pe care le primește la un moment dat. Pentru ca acesta să se obișnuiască să fie atent la ceea ce îi spui să facă, mai ales la cerințele de zi cu zi, precum schimbatul de pijama în hainele de zi și dusul paharului cu apă la bucătărie, este bine să îl implici în următorul joc.
Cum se joacă?
Teoretic, “Comanda trei” va fi o activitate zilnică pe care copilul trebuie să o facă. În loc să îi spui: “Schimbă-te de pijama, ia pe tine hainele de stat în casa și vino la bucătărie cu paharul de apa din camera ta!” îi poți spune doar: “Comanda trei!”. Copilul va ști imediat ce are de făcut și în acest fel vor crește șansele de a duce la bun sfârșit activitatie de dimineață fară să fie nevoie să îi spui mereu ce are de făcut.
Poți folosi “Comanda trei!” și pentru alte activități, facându-l în acest fel pe copil (de la 3 ani în sus) să fie ordonat și receptiv întreagă zi. Îi poți da și lui ocazia să folosească aceasta comanda cu tine, însă cu activitățile pe care el și le dorește.
Marea cutie a misterelor
Selectați un număr mare de obiecte și depozitați-le într-o cutie mare de carton. Acoperiți cutia cu un cearșaf sau o față de masă pentru a nu vedea nimeni obiectele din cutie. Fiecare participant își va lua un pix și o foaie și va nota pe hârtie denumirea obiectelor.
Cum se joacă?
Jucătorii vor băga mâna în cutie pentru a identifica obiectele fără să se uite la ele, doar după forma lor. Când toată lumea a trecut pe la cutie se adună listele și se numără obiectele identificate de fiecare persoană. Cine a reușit să identifice corect cele mai multe obiecte, va primi un premiu. În cutie puteți pune obiecte ușor de identificat după formă precum un cub, o minge, un ursuleț de pluș, o mașină, o păpușă, ochelari de soare, o carte, un colier de mărgele etc.
Nimerește cuvântul
Pentru a juca acest joc aveți nevoie de plăcuțe mici cu litere pe care le puteți găsi la jocul Scrabble sau vă puteți face singuri propriile plăcuțe din carton.
Cum se joacă?
Echipele se vor face în funcție de numărul persoanelor ce participă la joc. Dacă aveți mai mult de 5 echipe o să aveți nevoie de o mulțime de litere!
Notați pe o hârtie câteva cuvinte, unul sub altul, pe care credeți că fiecare copil sau echipă este capabil să le identifice. Copiii cei mai mici vor avea nevoie de cuvinte simple, cu puține litere, iar cei mari de cuvinte mai lungi cu mai multe litere. Încercați să dați o temă fiecărui grup de cuvinte cum ar fi “Animale de fermă”.Pentru copii mici folosiți cuvinte tematice simple precum: rață, pisică, câine, vacă, cal, cocoș. Pentru copii mai mari puteți folosi cuvinte precum: rață, pisica, câine, vacă, gâscă și găină. Iar pentru grupuri mixte de copii, inclusiv adulți, folosiți cuvinte cum ar fi: antilopă, gâscă, pui, girafă, leu.
Fiecare jucător primește un set de litere cu care poate forma cuvintele cerute, precum și un indiciu referitor la grupul de cuvinte cum ar fi: toate cuvintele acestea le veți găsi la ferma. Primul jucător sau prima echipă care identifică toate cuvintele căștigă. Acest joc poate deveni captivant, iar în momentul în care copiii înțeleg cum se joacă, pot încerca alte cuvinte mai complexe.
Uau! Ai reușit să ajungi la final. Acum știi 7 jocuri de jucat în casă pentru copii. Dacă ați ajuns până aici, sigur ați găsit câteva jocuri de interior pentru copii minunate, ce vor face ca plictiseala să dispară. Fie vreme bună, fie vreme rea, eu mă joc în casa mea.
Citește și alte articole