Patru copii la gradinita

Adaptarea la grădiniță a copiilor mici

  1. De la ce vârstă pot duce copilul la grădiniță?
  2. Cum se pot adapta părinții la intrarea copilului în colectivitate?
  3. Copilul nu vrea la grădiniță – ce pot face?
  4. Cum să ne pregătim de grădiniță?

Adaptarea la grădiniță a copiilor este o temă de interes major pentru toți părinții, fiindcă își doresc ca cel mic să se acomodeze ușor și să nu aibe incidente cu ceilalți copii. În continuare vom vorbi despre acomodarea în colectivitate, vârsta cea mai potrivită pentru integrarea în colectiv, și cum pot părinții să se adapteze la această nouă etapă din viața celui mic.

De la ce vârstă pot duce copilul la grădiniță?

Aceasta este una din cele mai frecvente întrebări ale părinților. Dacă cel mic nu a mers la creșă atunci când era mic, acomodarea acestuia va fi mai grea și trebuie făcută cu blândețe. Perioada de adaptare a copilului este de 2-3 săptămâni, timp în care unul din părinți trebuie să își ia concediu pentru a-l duce pe cel mic în fiecare zi, o oră sau două, în funcție de cum reacționează. În unele cazuri părintele așteaptă în afara grădiniței în cazul în care acesta trebuie să ia copilul acasă.

Pentru a face acomodarea la grădiniță mai ușoară, puteți pune în practică următoarele lucruri:

  • jucați jocuri despre grădiniță cu cel mic
  • creați ilustrații și planșe cu grădinița
  • comunicați cu cel mic în drum spre grădiniță despre ce înseamnă mersul acolo
  • faceți jocuri de rol cu cel mic în care îi explicați în detaliu ce va face și cât timp va sta la grădiniță

Toate cele de mai sus vor ajuta copilul să scape de anxietatea de separare și de teama de abandon. Uneori cei mici au sentimentul că sunt abandonați de părinți la grădiniță și de aceea este atât de important ca ei să înțeleagă când vor veni părinții să îi ia pentru că aceștia nu au noțiunea timpului, precum adulții.

Cum se pot adapta părinții la intrarea copilului în colectivitate?

Adaptarea la grădiniță nu este dificilă doar pentru cei mici, ci și pentru părinți. De multe ori aceștia își transmit stările de anxietate copiilor. Părinții trec prin diverse stări precum teama că cei mici nu se vor descurca singuri, așa că îi ajută la diverse. De reținut este că părinții trebuie să își depășească aceste temeri pentru binele copiilor.

fata si mama la gradinita

Copilul nu vrea la grădiniță – ce pot face?

Dacă copilul nu vrea să meargă la grădiniță, este foarte important să nu cedezi în fața rugăminților lui. Această situație poate fi gestionată prin comunicarea cu copilul și prin înțelegerea sentimentelor acestuia și validarea lor. Nu trebuie să îți lași copilul să stea acasă deoarece acesta va ști că poate sta când vrea el acasă și va refuza să mai meargă. Cel mai important în această situație este să îi validezi sentimentele de moment și să îl ajuți să se adapteze, explicându-i că renunțarea nu este o soluție.

Cum să ne pregătim de grădiniță?

Pentru mulți copii, grădinița nu este prima lor interacțiune cu sistemul școlar – cei mai mulți copii au intrat deja în contact cu sistemul de când erau mici și mergeau la creșă. Cu toate acestea, sunt copii care merg pentru prima oara la grădiniță, și sunt lăsați singuri și cu persoane necunoscute o perioadă mai lungă de timp. Dacă vă întrebați dacă copilul dumneavoastră este sau nu gata să înceapă grădinița, faceți un test cu ajutorul listei de mai jos pentru a verifica abilitățile de bază ale celui mic de care are nevoie pentru a se integra la grădiniță.

Recunoaște numele

Numele copilului dumneavoastră va apărea scris pe tablă la grădiniță – caiete și în multe alte locuri. Ajutați-ii să-și recunoască numele scris la vedere, să pronunțe literele din numele lor și să își scrie numele cât mai bine. Ai nevoie de niște exerciții ușoare de recunoaștere a literelor și formarea cuvintelor? Avem noi câteva idei în lista următoare:

  • Un set cu litere și numere magnetice este perfect pentru ca cei mici să învețe să formeze primele lor cuvinte sau operațiuni matematice
  • Stickerele cu litere pot fi de asemenea foarte utile pentru formarea cuvintelor
  • Cutia cu litere magnetice colorate este din nou o opțiune excelentă, iar literele pot fi fixate pe frigider sau pe orice altă suprafață metalică pentru a exersa diferite cuvinte.

Numește literele alfabetului

Pentru a fi pregătit de grădiniță, copilul trebuie să știe cel puțin jumătate din literele de tipar ale alfabetului. O parte din activitățile noastre favorite ce ajută la învățarea alfabetului sunt:

  • Folosirea alfabetului interactiv – un joc de podea confecționat dintr-un covor cu literele alfabetului pe el
  • Sticla cu litere de alfabet mici – O idee foarte bună pentru a pregăti copilul de grădiniță este să cumpărați litere mici colorate și să le puneți pe toate într-o sticlă unde copilul poate observa prin plasticul ei mai multe litere.

Număratul până la 10

Majoritatea copiilor învață la grădiniță să numere, să recunoască cifrele până la 10, și de asemenea să adune obiecte. De aceea este important să inițiem copilul înainte de grădiniță pentru a-i face mai ușoară acomodarea. Începeți cu lucruri simple și mari precum jucăriile de pluș. Îl puteți încuraja pe cel mic să își numere jucăriile de pluș mari din cameră. 

Copilul este dreptaci sau stângaci?

Puteți observa dacă cel mic este dreptaci sau stângaci atunci când acesta apucă sau ridică obiecte, sau atunci când scriu. Daca ați stabilit mâna dominantă a copilului dvs., educatoarea o va recunoaște cu ușurință. Dacă încă nu vă este clar, asigurați-vă că anunțați și educatorul pentru ca acesta să încerce să stabilească care este mâna dominantă a copilului dumneavoastra.

Numește și recunoaște culorile

La grădiniță, copilul dumneavoastra ar trebui să fie capabil să recunoască și să numească culorile de bază – roșu, portocaliu, galben, verde, albastru, violet, negru, maro și alb. Recunoașterea culorilor ajută copiii cu una dintre cele mai de bază abilități matematice – sortarea. Puteți de asemenea juca unul dintre jocurile preferate ale celor mici – potrivește culoarea – folosind doar hârtie colorată și orice tip de jucărie pe care o aveți acasă.

Folosirea corectă a foarfecii

Dacă nu ați pus încă o foarfecă în mâinile copilului, atunci este timpul ca acesta să învețe cum să o folosească sigur și în prezența dumneavoastra. Puteți opta pentru activități precum tăiatul hârtiei în diferite forme sau decuparea foilor de carton colorate.

Sperăm că am reușit cu ajutorul ideilor de mai sus să vă ajutăm cu acomodarea și pregătirea celui mic pentru o etapă foarte importantă din viața lui – grădinița. Nu uitați, faceți adaptarea la colectivitate cu blândețe, înainte de grădiniță. În acest proces complex părinții sunt direct implicați, iar apoi persoanele responsabile de educația copilului. Împreună cu cadrele didactice puteți face adaptarea copilului la grădiniță mult mai ușoară.

Citește și alte articole