Jucarii Montessori pentru copii

Dezvoltarea imaginației cu jucării Montessori în primii ani de viață

1. Încurajează dezvoltarea senzorială

2. Reduce anxietatea

3. Dezvoltă imaginația și limbajul

4. Determină interacțiunea și colaborarea

5. Dezvoltă abilitățile motorii fine

6. Ajută la dezvoltarea cognitivă

7. Oferă siguranța, durabilitate și sunt eco-friendly

În primii ani de viață, copiii se află într-o perioadă de dezvoltare continuă, în care imaginația și creativitatea lor joacă un rol foarte important. Un mod minunat prin care îi puteți ajuta să se dezvolte este prin intermediul jucăriilor Montessori. Concepute de pedagogul italian Maria Montessori, aceste jucării promovează explorarea, jocul autonom și stimulează imaginația copilului într-un mod unic și captivant.

Înainte de a vorbi despre modul în care aceste jucarii Montessori ajută la dezvoltarea imaginației, să înțelegem mai întâi de ce este atât de important ca acest lucru să se întâmple în primii ani. Imaginația este esențială pentru dezvoltarea cognitivă, emoțională și socială a copilului de aceea aceasta trebuie să fie o prioritate în primii ani de viață. Aceasta îi permite celui mic să exploreze lumea din jurul său, să-și exprime emoțiile și să își dezvolte abilitățile de comunicare și de rezolvare a problemelor.

Ce sunt jucăriile Montessori?

Jucăriile Montessori sunt jucării simple, confecționate din lemn sau carton tare, dar care puse la îndemâna copiilor au menirea de a le capta interesul. Prin activitățile desfășurate cu acest tip de jucării, copiii vor reuși să asimileze o mulțime de informații pe cont propriu. Cunoștințele asimilate nu se vor uita cu ușurința, ele fiind de ajutor în procesul de dezvoltare.

De ce să alegem jucării din lemn Montessori?

Jucăriile din lemn îi îndeamnă pe cei mici să își folosească imaginația, susținând în același timp dezvoltarea cognitivă și motorie a celui mic. Cu toții știm cât de important este jocul în dezvoltarea copiilor, de aceea vă invităm să descoperiți toate avantajele jucăriilor din lemn folosite în primii ani de viață a celui mic. 

Jucarii Montessori

Pe piață exista o multitudine de jucării de tot felul însă cum o alegem pe cea mai bună? E greu de spus, dar dacă luam în calcul beneficiile educaționale, jucăriile din lemn câștigă din start. Ne dorim să venim în ajutorul părinților atunci când trebuie să aleagă jucării pentru cei mici, așa ca ne-am gândit la o lista cu toate avantajele pe care jucăriile din lemn le aduc copiilor:

1. Încurajează dezvoltarea senzorială

În momentul în care copiii ating diverse obiecte, își dau seama de forma, volumul și textura lor și învață să recunoască aceste elemente importante. Lemnul are un miros plăcut, acesta este plăcut la atingere, cald și fin. Jucăriile din lemn, ce au diverse culori și forme, ajută copiii să-și dezvolte conexiunile neurologice și să-și îmbunătățească memoria și simțurile.

2. Reduce anxietatea

De-a lungul timpului numeroase studii au arătat faptul că jucăriile din lemn sau cele concepute din materiale organice, simple și minimaliste au efectul de a-i calma pe cei mici. Spre deosebire, cele din plastic uneori îi pot suprastimula.

3. Dezvoltă imaginația și limbajul

Fiind versatile și minimaliste, jucăriile din lemn le stimulează imaginația celor mici. Acestea îi ajută să experimenteze și să își exprime emoțiile. În acest fel acestea îi ajută să își dezvolte limbajul și îi încurajează să comunice unii cu alții în timpul jocului.

4. Determină interacțiunea și colaborarea

Atunci când cei mici se joacă în grup, jocurile Montessori îi învață cum să colaboreze eficient. Aceștia învață să împartă și să interacționeze unii cu ceilalți și de asemenea să înțeleagă și să asculte ce spun partenerii lor.

5. Dezvoltă abilitățile motorii fine

Multe studii arată că jucăriile din lemn au un rol extrem de important în dezvoltarea motricității fine. Echilibrarea, ridicarea și prinderea pieselor dezvoltă zonele creierului responsabile de coordonare și dexteritate și îi ajută pe cei mici să se pregătească pentru alte sarcini mult mai complexe.

6. Ajută la dezvoltarea cognitivă

Jucăriile din lemn sunt pro dezvoltării cognitive a copilului și îl ajută să gândească rațional. Copiii învață să tragă concluzii logice și să înțeleagă noțiunile de baza ale fizicii prin stivuirea, apucarea, ridicarea sau clasificarea cuburilor.

7. Oferă siguranța, durabilitate și sunt eco-friendly

Pentru toți părinții, siguranța celor mici este pe primul loc, iar jucăriile din lemn sunt cotate foarte bine din acest punct de vedere. Ele sunt eco-friendly, nu conțin substanțe toxice și nu reprezintă un pericol de accidentare deoarece acestea nu se pot rupe. Datorită modelului clasic și a rolului pe care acestea îl au în educație, ele devin atemporale și atractive de la o generație la alta.

Principalul scop al sistemul Montessori este stimularea copilului pentru a descoperi lumea din jur prin diferite activități ce îi captează curiozitatea și îi dezvoltă creativitatea. Așadar, alegerea unui jucării cu un design simplu și frumos îi va capta interesul copilului fără să îl copleșească.

Exemple de Jucării Montessori ce dezvoltă imaginația copiilor

  • Seturile de cuburi din lemn Montessori: majoritatea seturilor au 50 sau 100 de cuburi de lemn cu diverse forme geometrice pe care copiii le pot folosi pentru a construi diferite structuri și pentru a crea propriile lor lumi imaginare.
  • Puzzle-urile: puzzle-urile Montessori cu imagini simple și în culori vibrante îi stimulează pe copii să-și folosească imaginația pentru a rezolva puzzle-urile, dezvoltându-le în același timp modul de gândire și rezolvare a problemelor.
  • Căsuțele de păpuși: aceste jucării le încurajează pe fetițe să-și imagineze și să-și interpreteze propriile povești într-un spațiu de joc realist. Pot crea scenarii simple din viață de zi cu zi sau povești din desenele lor preferate.
  • Bucătăriile de lemn: aceste jucării permit copiilor să-și imagineze că sunt bucătari sau gospodine iscusite. Ei pot face diferite rețete culinare într-un mod sigur și distractiv cu ajutorul obiectelor din bucătăria de lemn.
  • Trenulețele din lemn: trenulețele Montessori încurajează copiii să creeze trasee și să-și imagineze călătorii în lumi fantastice, dezvoltându-le în același timp abilitățile spațiale și coordonarea ochi-mână.
  • Trusele de doctor: aceste jucării îi încurajează pe copii să-și imagineze că sunt doctori și să facă diferite roluri și scenarii medicale. Pot inventa povești despre îngrijirea pacienților și rezolvarea problemelor de sănătate.
  • Păpușile și animăluțele de pluș: aceste jucării încurajează copiii să-și creeze propriile povești și aventuri cu personaje imaginare. Copiii pot da viață păpușilor și animăluțelor prin jocul de rol și pot dezvolta abilități sociale și emoționale.
  • Jucăriile senzoriale: acestea pot fi jucării cu nisip, cu apă sau făcute din alte materiale tactile și interactive. Copiii pot explora texturi și senzații noi, folosindu-și imaginația pentru a crea diferite scenarii și jocuri senzoriale.
  • Instrumentele muzicale: chitarele mici, xilofonul, tamburinele sau alte instrumente muzicale simple îi ajută pe copii să-și creeze propriile melodii și să-și exprime creativitatea prin sunete și ritmuri.
  • Seturile de artă și creație: seturile de pictură, creioane colorate, plastilină sau celelalte materiale artistice îi încurajează pe copii să-și exprime creativitatea și imaginația prin desen și modelaj.

Cu o gamă atât de minunată de jucării Montessori, a fost destul de dificil să alegem doar una ca favorită, dar nu putem trece cu vederea simplitatea și prețul accesibil al cuburilor Montessori. Conceptul nu este unul nou, dar prezentarea și gama de culori fac totul să pară proaspăt și contemporan, oferind celor mici nenumărate opțiuni de joc.

Dacă vreți sa achiziționați un produs mai scump, va putem recomanda Antemergătorul cu instrumente de lucru Legler, este o jucărie excelentă care ar fi perfectă pe post de cadou și care va fi utilizată în fiecare zi de cel mic.

Citește și alte articole